Grondstoffen
zijn schaars,
worden alleen maar schaarser en de aarde raakt uitgeput. Dan zit er maar één ding op, dat is hergebruiken. Vanuit die gedachte is RetourMatras ontstaan, want het kon toch niet zo zijn dat je waardevolle grondstoffen in een verbrandingsoven ziet verdwijnen? Oprichter Nanne Fioole, sinds de jaren tachtig ondernemer in de afval- en recyclingbranche, voelde op zijn klompen aan dat het gebrek aan grondstoffen een groeiend probleem zou worden. Recyclen dus. Kennis vergaren, technieken en machines ontwikkelen, de samenwerking opzoeken en vooral durven. Lees het verhaal van RetourMatras, de leerweg, de lange adem, blijven vertrouwen in een duurzamere wereld en uiteindelijk de partners waarmee het sluiten van de keten anno 2022 toch echt werkelijkheid word.
Van duurzame matrasrecycling naar 100% circulair
Het ontstaan van RetourMatras
Nanne Fioole, de bedenker van onder andere de RetourMatras-methode, tevens grondlegger met al jaren een heldere visie op het feit dat grondstoffenhergebruik de toekomst is. Na pionieren met uiteenlopende retourconcepten als rubber, tapijt, keukens, meubels en gips, zette hij in 2009 hij de eerste stappen in zijn matrasrecyclingfabriek en wist gewoon dat dit een goed idee was. Maar de markt had hij tegen, want de tarieven van de verbrandingsovens waren de helft van wat hij nodig had om een matras duurzaam te recyclen en groen ondernemen zat er nog niet ingebakken. Klanten bleven weg en de fabriek draaide minimaal. Toch hield hij vol, bleef geloven in zijn idee om uit afgedankte matrassen grondstoffen te halen voor nieuwe producten. Geen enkele matras mocht ooit nog in de verbrandingsoven verdwijnen. Vanuit die circulaire gedachte is hij blijven strijden en het lukte.
Van oorsprong een familiebedrijf
Jarenlang werd RetourMatras bestuurd vanuit het kantoor in Nieuwerbrug aan den Rijn, kleinschalig en knus, dat ook echt past bij het familiebedrijf dat het van oorsprong is. Directeur Nanne Fioole voelde zich als een vis in het water in het pittoreske dorp waar hij en zijn vrouw ook woonden. Toch werd in 2021 de keuze gemaakt om te verhuizen naar een groter kantoor, want het bedrijf groeide door een daar hoorde ook een professionele backoffice bij. In Bodegraven aan de oprit van de A12 werd een passende kantoorlocatie gevonden met de juiste groeicapaciteit. Ondertussen liepen de recyclinglocaties op volle toeren en werden de processen steeds verder geoptimaliseerd en geautomatiseerd. Op het verder automatiseren van onze processen blijven we alert. Het harde werken aan kwaliteit en veiligheid werd beloond met een ISO certificaat dat zowel intern als extern een belangrijke waarde heeft voor ons bedrijf.
Geloven in een doel
Bij RetourMatras sloten zich steeds meer klanten aan. Organisaties die geloven in het doel van duurzame matrasrecycling en die willen bijdragen aan CO2-reductie en grondstoffenhergebruik. Voor gemeentes, ziekenhuizen, hotels, projectinrichters, afvalverwerkingsbedrijven en de beddenspeciaalzaken mochten we een offerte uitbrengen. In de meeste gevallen hadden zij direct een klik met de RetourMatras-methode. Grote hoeveelheden matrassen kunnen per container ingezameld worden die we periodiek komen wisselen. Bedrijven die geen plek hebben voor een RetourMatras container bewaren de retourgenomen matrassen op een droge plaats en geven ons een seintje als hun opslag vol is. Zo hebben we jarenlang kunnen inspelen op de vraag van onze klanten, werken we zo efficiënt mogelijk qua transport en kunnen we al deze bedrijven en organisaties betrekken in onze circulaire samenwerking.
Interesse uit het buitenland
Wat zo mooi is aan het innovatieve concept waar we dagelijks aan werken, we staan nooit stil. Er gaat geen dag voorbij dat we niet leren. Er gaat geen dag voorbij dat we ons niet verbazen over vreemde alternatieven die niets met recycling te maken hebben. Er gaat ook geen dag voorbij dat we geen Engels spreken, of Duits of Frans, want vanuit heel Europa is er interesse in het duurzaam recyclen van matrassen. Dat proces is machtig en vraagt om een constante focus op onze eigen processen. Hoe gaat het, hoe loopt het en waar kan het nóg beter? Die scherpte houden we er dan ook graag in bij RetourMatras, bij onze mensen op de recyclinglocaties en achter de schermen op kantoor. Werken vinden we leuk, juist omdat het doel waarvoor we het doen zo leuk is. Belangrijk ook. Zéker nu we in de wereld bekend staan als dé duurzame oplossing voor een grootschalig matrassenprobleem.
RetourMatras recyclet afgedankte matrassen tot nieuwe grondstoffen en draagt daarmee bij aan een duurzamere wereld. We hebben een eigen recyclinglijn ontwikkeld voor het ontmantelen van matrassen waarbij materialen netjes gescheiden worden. In verschillende video’s laten we zien hoe we dat doen; textiel, PU en latex foam worden gebaald en metaal versnipperd. Deze materialen verkopen we aan producenten die er iets nieuws van maken, zoals een fiets of een spijkerbroek. Foam kreeg echter onze aandacht en daar we wilden zelf een test mee doen. Ondertapijt, isolatieplaten, valdempende matten onder sportvelden en speelplaatsen, het bleek mogelijk om dat de fabriceren uit afgedankte matrassen. In Alphen aan den Rijn hebben we daarom naast de recyclinglijn waar matrassen ontmanteld worden, ook een productielijn voor foam. Om dat te kunnen neerzetten, te kunnen voldoen aan productie-eisen, kwaliteit van het materiaal dat je maakt, al dat soort zaken hield ons jarenlang bezig
Toepassing van herbruikbare grondstoffen
RetourMatras recyclet afgedankte matrassen tot nieuwe grondstoffen en draagt daarmee bij aan een duurzamere wereld. We hebben een eigen recyclinglijn ontwikkeld voor het ontmantelen van matrassen waarbij materialen netjes gescheiden worden. In verschillende video’s laten we zien hoe we dat doen; textiel, PU en latex foam worden gebaald en metaal versnipperd. Deze materialen verkopen we aan producenten die er iets nieuws van maken, zoals een fiets of een spijkerbroek. Foam kreeg echter onze aandacht en daar we wilden zelf een test mee doen. Ondertapijt, isolatieplaten, valdempende matten onder sportvelden en speelplaatsen, het bleek mogelijk om dat de fabriceren uit afgedankte matrassen. In Alphen aan den Rijn hebben we daarom naast de recyclinglijn waar matrassen ontmanteld worden, ook een productielijn voor foam. Om dat te kunnen neerzetten, te kunnen voldoen aan productie-eisen, kwaliteit van het materiaal dat je maakt, al dat soort zaken hield ons jarenlang bezig.
De circulaire matras, hij komt eraan



Matrassen
Recyclen tot nieuwe grondstoffen
Wat doe als je weet dat grondstoffen alleen maar schaarser worden en de aarde uitgeput raakt? Juist, inzetten op maximaal hergebruik met duurzame matrasrecycling. Dat is wat wij doen bij RetourMatras. Wij recyclen afgedankte matrassen tot nieuwe grondstoffen. Dankzij de RetourMatras-methode zorgen we ervoor dat matrassen niet in de verbrandingsoven verbranden, maar 100% gerecycled worden. Van de waardevolle grondstoffen worden nieuwe producten gemaakt. Op een zeer innovatieve en unieke manier breiden wij ons concept steeds verder uit.
Meer hierover lezen? Klik hier.


Duurzame recycling van
afgedankte matrassen

Hergebruik grondstoffen
uit matrasrecycling

Losse matrassen of
per container
1,5 miljoen matrassen per jaar.
Op het gebied van recycling, hergebruik, CO2-reductie en innovatie is RetourMatras uitgegroeid tot een partij waarvoor ook vanuit het buitenland steeds meer interesse is. De RetourMatras-methode heeft ervoor gezorgd dat we in Nederland koploper zijn als het gaat om het duurzaam recyclen van matrassen. Alleen al in ons land worden 1,5 miljoen matrassen per jaar afgedankt en al dat materiaal maken we geschikt voor hergebruik. En om nog maar een getal te noemen, we zitten bijna aan een recyclingpercentage van 100%.

Retourmatras
in het nieuws.
Bij RetourMatras zien we ons dagelijks werk als een samenwerking. Een samenwerking met onze medewerkers, met klanten en leveranciers, met onze partners en natuurlijk ook met de media. Want steeds vaker zie je RetourMatras in het nieuws verschijnen en daar werken we graag aan mee. Vertellen over duurzame matrasrecycling vinden we niet alleen leuk maar ook nuttig. Want we creëren steeds meer bewustwording over het feit dat je afgedankte spullen niet moet zien als afval maar als een grondstof. Niet verbranden maar duurzaam recyclen is waar wij het verschil in maken.
Impressie RetourMatras.
Kijkje achter de schermen.
