Recyclingproces

De RetourMatras-methode

Wat het recyclingproces van RetourMatras zo uniek maakt is de innovatieve matrasrecyclinginstallatie voor het duurzaam recyclen van oude matrassen. Onze recyclinglijn is volledig ontworpen en gebouwd door RetourMatras in samenwerking met gespecialiseerde leveranciers. Ons is 100% grondstoffenhergebruik bereiken dankzij de RetourMatras-methode.

Matrassen inzamelen

Het recyclingproces begint bij het inzamelen van matrassen bij milieustraten en door bijvoorbeeld woonwinkels of beddenspeciaalzaken. In een container van RetourMatras passen 80 tot 100 matrassen die droog ingezameld dienen te worden voor het recyclingproces. In de fabriek worden de containers gelost, waarna de matrassen met een elektrische kraan op de doseermachine worden gelegd en hun weg volgen op de transportband.

Hergebruik grondstoffen

Belangrijk detail is de metaaldetectie. Een ingebouwde metaaldetector scant de matras. Matrassen met en zonder metalen binnenvering volgen elk een eigen recyclinglijn. Vervolgens wordt de matras ingezaagd, waarna het textiel (de tijk) door een speciaal ontwikkelde pelrol kan worden verwijderd. Het textiel wordt apart gehouden, in balen geperst en wordt hergebruikt in de textielindustrie.

Het metaal wordt als aparte afvalstroom afgezet in de metaalindustrie. Wat dan nog overblijft is het schuim van de matras, dit kan latex of polyether zijn. Nadat de matras in stukken is gesneden, wordt het schuim geperst in balen van rond de 300 kilo. Het latex wordt als eindproduct gebruikt in bijvoorbeeld de meubelindustrie als opvulmateriaal en in sportmatten. Polyether (ook wel pu schuim genoemd) wordt onder ander verwerkt in ondertapijt en isolatieplaten.

Uniek concept

Het recyclingsysteem van RetourMatras is uniek. In de installatie is namelijk rekening gehouden met 2 essentiële zaken: zo min mogelijk handjes tijdens het proces én onze installatie is ontwikkeld op maximale stofafzuiging. Door het geavanceerde stofafzuigingsysteem worden eventuele risico’s voorkomen en blijft de fabriek schoon. Tevens zijn de eindverwerkers gesteld op een stofvrij product.

Aslon Refoam

In Alphen aan den Rijn heeft RetourMatras naast een recyclinglijn, ook een productielijn voor het vervaardigen van Aslon Refoam. Dit is een gerecycled product dat wij herwinnen uit afgedankte matrassen. Aslon Refoam of Rebond foam worden door elkaar gebruikt. Het productieproces levert grote rollen polyurethaan foam dat door een machinaal proces in vlokken wordt gestoomd, gelijmd en samengeperst tot cilinders. Van deze cilinders kunnen op elke gewenste dikte en lengte platen worden gesneden die dienen als isolatiemateriaal en ondertapijt voor sportvloeren, grasmatten en speeltuinen.