Wat de
RetourMatras
methode zo uniek maakt.

De RetourMatras
methode

Het is onze missie om geen enkele matras nog in de verbrandingsoven te zien verdwijnen. Dankzij de RetourMatras-methode groeien we richting 100% hergebruik van materialen. Afgedankte matrassen zetten we om tot grondstoffen van hoge kwaliteit die worden toegepast in verantwoorde productieprocessen. 

Wat het recyclingproces van RetourMatras zo uniek maakt is de innovatieve matrasrecyclinginstallatie voor het duurzaam recyclen van oude matrassen. Onze recyclinglijn is volledig ontworpen en gebouwd door RetourMatras in samenwerking met gespecialiseerde leveranciers.

retourmatras matrassen inzamelen

Matrassen inzamelen

Door te blijven innoveren in ons werk hebben we de RetourMatras-methode op de kaart gezet. Nog altijd begint het recyclingproces bij het inzamelen van afgedankte matrassen bij gemeentes, milieustraten en door bijvoorbeeld woonwinkels, beddenspeciaalzaken, projectinrichters en afvalverwerkers. 

In een container van RetourMatras passen 80 tot 90 matrassen die droog ingezameld dienen te worden voor een zo optimaal mogelijk recyclingproces. Op één van de recyclinglocaties van RetourMatras worden de containers gelost, waarna de matrassen hun weg volgen naar een herbruikbare grondstof.

Hergebruik grondstoffen

Elke matras kan door RetourMatras worden gerecycled, mits deze droog is aangeleverd. Op de recyclinglijn wordt de matras ingezaagd, waarna het textiel (de tijk) zorgvuldig kan worden verwijderd. Het textiel wordt apart gehouden en in balen geperst. De balen textiel leveren wij aan de textielindustrie waar gerecyclede textielproducten gemaakt worden. 

Metaalrecycling

In de meeste gevallen hebben afgedankte matrassen tegenwoordig een metalen binnenvering. Die halen we eruit en verwerken we tot herbruikbaar metaal. Metaalrecycling is een aparte tak van sport en daar zijn onze collega’s op de locatie in Etten-Leur in gespecialiseerd. Metalen pocketveringen worden geshredderd tot handzame stukjes metaal die we verkopen aan de metaalindustrie.  

Matrasfoam krijgt tweede leven

Wat dan nog overblijft is het schuim van de matras en dat kan latex of polyether zijn. Nadat de matras in repen is gesneden, wordt het schuim geperst in balen van rond de 300 kilo. Het latex wordt als eindproduct gebruikt in bijvoorbeeld de meubelindustrie als opvulmateriaal en in sportmatten. Polyether (ook wel pu schuim genoemd) wordt onder ander verwerkt in ondertapijt en isolatieplaten.

recyclingproces matrassen
rebond foam

Rebond productielocatie

In Alphen aan den Rijn heeft RetourMatras naast een recyclinglijn, ook een productielijn voor het vervaardigen van Rebond. Dit is een gerecycled product dat wij herwinnen uit afgedankte matrassen. Het productieproces levert grote rollen polyurethaan foam dat door een machinaal proces in vlokken wordt gestoomd, gelijmd en samengeperst tot cilinders. Van deze cilinders kunnen op elke gewenste dikte en lengte platen en rollen worden gesneden die dienen als isolatiemateriaal en ondertapijt voor sportvloeren, grasmatten en speeltuinen. Rebond is bekend geworden door de merknaam Aslon Refoam en wordt al jaren als duurzaam product in de markt gezet. 

Van matras tot circulaire grondstof

De ontwikkelingen die RetourMatras sinds 2010 heeft doorgemaakt hebben bijgedragen aan een diepgaande kennis van recycling en het verbeteren van resultaten. Inmiddels zijn we zo ver, dat we van oud foam nieuw foam kunnen maken en dat maakt de circulaire matras een feit. Repolyol is de circulaire grondstof die we verkopen aan matrasproducenten zodat zij geen virgin polyol hoeven te gebruiken. Hiermee kunnen producenten voldoen aan hun verantwoordelijkheid om producten op de meest duurzame manier te produceren. Dit noemen wij de kracht van circulair samenwerken. 

Matrassen
recyclen tot nieuwe grondstoffen

Wat doe je als je weet dat grondstoffen alleen maar schaarser worden en de aarde uitgeput raakt? Juist, inzetten op maximaal hergebruik met duurzame matrasrecycling. Dat is wat wij doen bij RetourMatras. Wij recyclen afgedankte matrassen tot nieuwe grondstoffen. Dankzij de RetourMatras-methode zorgen we ervoor dat matrassen niet in de verbrandingsoven verbranden, maar 100% gerecycled worden. Van de waardevolle grondstoffen worden nieuwe producten gemaakt. Op een zeer innovatieve en unieke manier breiden wij ons concept steeds verder uit.

Duurzame recycling van
afgedankte matrassen

Hergebruik grondstoffen
uit matrasrecycling

Losse matrassen of
per container

1,5 miljoen matrassen per jaar.

Op het gebied van hoogwaardige matrasrecycling, hergebruik van grondstoffen, CO2-reductie en blijven innoveren is RetourMatras uitgegroeid tot dé partij in binnen- en buitenland. Onze unieke en meest duurzame methode voor matrasrecycling heeft ertoe geleid dat we koploper zijn in het duurzaam recyclen van matrassen tot herbruikbare grondstoffen. 

Alleen al in ons land worden 1,5 miljoen matrassen per jaar afgedankt en al dat materiaal maken we geschikt voor hergebruik. We zetten ons in om een maximaal recyclingpercentage te behalen met grondstoffen van een zo hoog mogelijke kwaliteit. Naast matrasrecyclaar zijn we grondstoffenproducent waarmee we aanzienlijk bijdragen aan een circulaire economie. 

RetourMatras is actief in Nederland, België, Engeland en Frankrijk. 

Retourmatras
in het nieuws.

Bij RetourMatras zien we ons dagelijks werk als een samenwerking. Een samenwerking met onze medewerkers, met klanten en leveranciers, met onze partners en natuurlijk ook met de media. Want steeds vaker zie je RetourMatras in het nieuws verschijnen en daar werken we graag aan mee. Vertellen over duurzame matrasrecycling vinden we niet alleen leuk maar ook nuttig. Want we creëren steeds meer bewustwording over het feit dat je afgedankte spullen niet moet zien als afval maar als een grondstof. Niet verbranden maar duurzaam recyclen is waar wij het verschil in maken.

Meer hierover lezen? Klik hier.

100% matrasrecycling

 

Samen werken we aan het herwinnen van grondstoffen uit afgedankte matrassen.

Maximaal presteren.

van matras tot sportmat

van matras tot sportmat