Matrassen inzamelen voor
gemeentes

Gemeente en
Milieustraat

Als duurzame gemeente kunt u heel gemakkelijk een bijdrage leveren aan een betere wereld. Laat matrassen recyclen door RetourMatras. 

Door heel Nederland voorzien wij gemeentes en milieustraten van een RetourMatras-container. Op die manier kunnen inwoners afgedankte matras inleveren en weten dat er iets goeds mee gebeurt. Dankzij de RetourMatras-methode zijn we in staat om van oude matrassen nieuwe grondstoffen te maken. Die grondstoffen komen uit de vier basismaterialen waar een matras van gemaakt is. PU-foam, latex, metaal en textiel. Zonder RetourMatras zouden deze waardevolle materialen zomaar verbrand worden. Dat is niet alleen zonde, maar ook een enorme belasting op het milieu. Door een innovatieve recyclingtechniek kunnen wij matrassen tot wel 85% recyclen en dat betekent een enorme stap in de richting van een circulaire economie.

Circulair samenwerken

Steeds meer gemeentes kiezen voor een circulaire samenwerking met RetourMatras en laten een dichte container door ons plaatsen. Naast een reguliere container waar gemiddeld 80-90 matrassen in passen hebben we een nog efficiëntere oplossing. Gemeentes en milieustraten kunnen kiezen voor een verdichtingscontainer die maar liefst vijf keer meer capaciteit heeft om matrassen in te zamelen. Dit betekent minder kilometers, want het aantal ledigingen wordt een stuk minder.

matrassen droog inzamelen in een container van RetourMatras

Matrassen droog inzamelen

RetourMatras zamelt alle soorten en maten matrassen in. De enige voorwaarde voor ons recyclingproces is dat de matrassen droog zijn. Afgedankte matrassen dienen daarom altijd droog te worden aangeleverd en droog te worden opgeslagen. Alleen dan halen wij het maximale uit oude matrassen als het gaat om de kwaliteit van herbruikbare grondstoffen. 

Voor het milieuvriendelijk verwerken van oude matrassen rekent RetourMatras een vast bedrag per container. In een reguliere container passen gemiddeld 80-90 matrassen. RetourMatras verwerkt matrassen met en zonder metalen binnenvering, als ook boxspringmatrassen (met uitzondering van het boxspringonderstel).

De container wordt door RetourMatras op uw milieustraat geplaatst. Gebruik van een eigen magazijncontainer is toegestaan, mits deze afgesloten is en een droge opslag garandeert. Bezoekers van de milieustraat lopen de matrassen zelf in de container. Wanneer de container vol is meldt u dit aan RetourMatras via onze planning en wij wisselen de matrascontainer voor u.

Waarom RetourMatras? 

Niet alleen uw gemeente, maar ook uw inwoners worden steeds duurzamer en milieubewuster. Daarom zien wij de vraag van consumenten groeien als het gaat om recycling van matrassen. U kunt uw inwoners op de milieustraat vertellen dat uw gemeente bijdraagt aan het milieu door oude matrassen op een duurzame wijze te laten verwerken tot nieuwe grondstoffen.

U kunt met een afspraak maken met RetourMatras voor een vrijblijvend gesprek waarin wij u graag meer vertellen over het unieke proces voor het milieuvriendelijk recyclen van oude matrassen.

matrassen inzamelen met een container van RetourMatras

Voor detaillisten

Als detaillist weet u waarschijnlijk dat verduurzaming niet alleen belangrijk is binnen uw eigen processen, maar ook daarbuiten. Consumenten leven bewuster en daarom wordt het duurzame karakter van de aankopen die zij doen steeds belangrijker. Maar wat gebeurt er op het eind van de levensduur van producten? Voor een matras is dat gemiddeld 10 jaar en daarna krijgt een afgedankt matras een tweede leven. Tenminste als u een samenwerking heeft met RetourMatras voor de meest duurzame methode voor matrasrecycling. 

Voor particulieren

We krijgen regelmatig vragen van particulieren of zij zelf hun oude matras kunnen inleveren bij een recyclinglocatie van RetourMatras. Dit is helaas niet mogelijk. Wat u kunt doen: Informeer bij uw gemeente waar u in uw regio oude matrassen kunt inleveren. Heeft uw gemeente een samenwerking met RetourMatras, dan kunt u uw oude matras inleveren bij de milieustraat in uw gemeente, waar een RetourMatras container staat. Dan weet u zeker dat uw matras duurzaam wordt gerecycled tot een herbruikbare grondstof. 

Matrassen
recyclen tot nieuwe grondstoffen

Wat doe je als je weet dat grondstoffen alleen maar schaarser worden en de aarde uitgeput raakt? Juist, inzetten op maximaal hergebruik met duurzame matrasrecycling. Dat is wat wij doen bij RetourMatras. Wij recyclen afgedankte matrassen tot nieuwe grondstoffen. Dankzij de RetourMatras-methode zorgen we ervoor dat matrassen niet in de verbrandingsoven verbranden, maar 100% gerecycled worden. Van de waardevolle grondstoffen worden nieuwe producten gemaakt. Op een zeer innovatieve en unieke manier breiden wij ons concept steeds verder uit.

circulaire grondstoffen

Duurzame recycling van
afgedankte matrassen

Hergebruik grondstoffen
uit matrasrecycling

Losse matrassen of
per container

1,5 miljoen matrassen per jaar.

Op het gebied van recycling, hergebruik, CO2-reductie en innovatie is RetourMatras uitgegroeid tot een partij waarvoor ook vanuit het buitenland steeds meer interesse is. De RetourMatras-methode heeft ervoor gezorgd dat we in Nederland koploper zijn als het gaat om het duurzaam recyclen van matrassen. Alleen al in ons land worden 1,5 miljoen matrassen per jaar afgedankt en al dat materiaal maken we geschikt voor hergebruik. En om nog maar een getal te noemen, we zitten bijna aan een recyclingpercentage van 100%.

Retourmatras
in het nieuws.

Bij RetourMatras zien we ons dagelijks werk als een samenwerking. Een samenwerking met onze medewerkers, met klanten en leveranciers, met onze partners en natuurlijk ook met de media. Want steeds vaker zie je RetourMatras in het nieuws verschijnen en daar werken we graag aan mee. Vertellen over duurzame matrasrecycling vinden we niet alleen leuk maar ook nuttig. Want we creëren steeds meer bewustwording over het feit dat je afgedankte spullen niet moet zien als afval maar als een grondstof. Niet verbranden maar duurzaam recyclen is waar wij het verschil in maken.

Meer hierover lezen? Klik hier.

100% matrasrecycling.

Samen werken we aan het maximaal herwinnen van grondstoffen uit afgedankte matrassen.

 

We geven jou de toekomst.

van matras tot speeltuin

van matras tot speeltuin