Ons verhaal

samenwerken circulaire matras

Grondstoffen
zijn schaars, recyclen dus

Grondstoffen zijn schaars, worden alleen maar schaarser en de aarde raakt uitgeput. Dan zit er maar één ding op, dat is hergebruiken.Vanuit die gedachte is RetourMatras ontstaan, want het kon toch niet zo zijn dat je waardevolle grondstoffen in een verbrandingsoven ziet verdwijnen?

Ons verhaal

Oprichter en voormalig directeur van RetourMatras, Nanne Fioole, was sinds de jaren tachtig ondernemer in de afval- en recyclingbranche. Van meet af aan voelde hij op zijn klompen aan dat het gebrek aan grondstoffen een groeiend probleem zou worden. Recyclen dus. Kennis vergaren, technieken en machines ontwikkelen, de samenwerking opzoeken en vooral durven. Lees het verhaal van RetourMatras, de leerweg, de lange adem, blijven vertrouwen in een duurzamere wereld en uiteindelijk de partners waarmee het sluiten van de keten halverwege 2022 toch echt werkelijkheid wordt.

Het ontstaan van RetourMatras

Nanne Fioole bedacht de RetourMatras-methode. Al jaren voor de start van zijn matrasrecyclingbedrijf had hij een heldere visie op het feit dat grondstoffenhergebruik de toekomst is. Na pionieren met uiteenlopende retourconcepten als rubber, tapijt, keukens, meubels en gips, zette hij in 2009 hij de eerste stappen in zijn matrasrecyclingfabriek in Lelystad en wist gewoon dat dit een goed idee was. Maar de markt had hij tegen, want de tarieven van de verbrandingsovens waren de helft van wat hij nodig had om een matras duurzaam te recyclen en herbruikbare materialen terug te winnen. De gedachte rond groen ondernemen zat er bij het merendeel van de markt nog niet ingebakken. Klanten bleven weg en de fabriek draaide minimaal tegen maximale kosten. Toch hield hij vol, bleef geloven in zijn idee om uit afgedankte matrassen grondstoffen te halen voor nieuwe producten. Geen enkele matras mocht ooit nog in de verbrandingsoven verdwijnen. Vanuit die circulaire gedachte is hij blijven strijden en het lukte.

Van oorsprong een familiebedrijf

Jarenlang werd RetourMatras bestuurd vanuit het kantoor in Nieuwerbrug aan den Rijn, kleinschalig en knus, dat ook echt paste bij het familiebedrijf dat het van oorsprong is. Toenmalig directeur Fioole voelde zich als een vis in het water in zijn pittoreske geboortedorp waar hij en zijn vrouw lange tijd woonden. Bij het kantoor werd elk jaar een haringparty georganiseerd, een evenement dat bij velen in het geheugen gegrift staat. Afvalrelaties werden recyclingrelaties en het netwerk van RetourMatras breidde steeds verder uit.

Sterke groei door investering partners

Dat duurzame matrasrecycling inmiddels werd opgepikt door een steeds groener denkende maatschappij heeft in 2019 voor een belangrijke ommezwaai gezorgd. Ingka Investments (IKEA) en Renewi werden partner van RetourMatras en met een flinke investering konden kort na elkaar twee nieuwe recyclinglocaties worden geopend in Noord-Brabant. Zowel in Zeeland, vlakbij Uden, en in Etten-Leur richtte RetourMatras een grote fabriekshal in met een ontmantelingslijn. Matrassen konden nu nog duurzamer worden ingezameld door een kortere reistijd vanuit het zuiden. Daarbij steeg de recyclingcapaciteit in één klap naar 1,5 miljoen matrassen per jaar.

Kantoor verhuist naar Bodegraven

In 2021 werd de keuze gemaakt te verhuizen naar een groter kantoor. Het matrasrecyclingbedrijf groeide door een daar hoorde ook een professionele backoffice bij. In Bodegraven aan de oprit van de A12 werd een passende kantoorlocatie gevonden met de juiste groeicapaciteit en uitstraling. Ondertussen draaiden de inmiddels vier recyclinglocaties in Nederland op volle toeren en werden de processen steeds verder geoptimaliseerd en geautomatiseerd. Ook het verder digitaliseren van de bedrijfsprocessen staat bij RetourMatras hoog op de agenda. Alert zijn, kritisch blijven werken aan kwaliteit en veiligheid werd beloond met een ISO-certificaat. Zowel intern als extern heeft de ISO-certificering een belangrijke waarde voor ons bedrijf.

Geloven in een duurzaam doel

Bij RetourMatras sloten zich steeds meer klanten aan. Organisaties die geloven in het doel van duurzame matrasrecycling en die willen bijdragen aan CO2-reductie en grondstoffenhergebruik. Voor gemeentes, ziekenhuizen, hotels, projectinrichters, afvalverwerkingsbedrijven en de beddenspeciaalzaken mochten we een offerte uitbrengen. In de meeste gevallen hadden zij direct een klik met de RetourMatras-methode. Grote hoeveelheden matrassen kunnen worden ingezameld via dichte matrascontainer die we periodiek of op aanvraag komen wisselen. Bedrijven die geen plek hebben voor een RetourMatras container bewaren de retourgenomen matrassen op een droge plaats en geven ons een seintje als hun opslag vol is. Zo hebben we jarenlang kunnen inspelen op de vraag van onze klanten, werken we zo efficiënt mogelijk qua transport en kunnen we al deze bedrijven en organisaties betrekken in onze circulaire samenwerking.

Van duurzame matrasrecycling naar 100% circulair

Zeg je RetourMatras dan wordt automatisch de link gelegd met publicaties in kranten, online nieuwsitems, podcasts en landelijke televisie. We staan op de kaart en als team achter ons matrasrecyclingbedrijf zijn we daar maar wat trots op. Jarenlang gestreden voor een plek in de markt, blijken we een onmisbare schakel in de recyclingbranche en willen we vanzelfsprekend bijdragen aan een groot maatschappelijk belang. Zeker als je weet dat we jaarlijks (en niet alleen in Nederland) met een berg afgedankte matrassen in ons maag zitten.

Indrukwekkende CO2-reductie

Op het gebied van recycling, hergebruik, CO2-reductie en innovatie is RetourMatras uitgegroeid tot een partij waarvoor nu ook vanuit het buitenland belangstelling wordt getoond. Nederland is nummer 1, oftewel koploper als het gaat om het duurzaam recyclen van matrassen. Als klein land laten wij zien waar we echt meters kunnen maken in het kader van grondstoffenhergebruik. Wetende dat er alleen al in Nederland 1,5 miljoen matrassen per jaar afgedankt worden, dan kunnen we er maar beter wat goeds mee doen. En dat doen we ook. Verantwoord en met het oog op een recyclingpercentage van 100%.

Oude matrassen worden nieuwe grondstoffen

RetourMatras verwierf nationale bekendheid met het unieke concept om afgedankte matrassen te recyclen tot nieuwe grondstoffen en daarmee een aanzienlijke bijdrage levert aan een duurzamere wereld. We hebben een eigen recyclinglijn ontwikkeld voor het ontmantelen van matrassen waarbij materialen netjes gescheiden worden. In verschillende video’s laten we zien hoe we dat doen; textiel, PU en latex foam worden gebaald en metaal versnipperd. Deze materialen verkopen we aan producenten die er iets nieuws van maken, zoals een fiets of een spijkerbroek. Foam kreeg echter onze aandacht en daar we wilden zelf een test mee doen. Ondertapijt, isolatieplaten, valdempende matten onder sportvelden en speelplaatsen, het bleek mogelijk om dat de fabriceren uit afgedankte matrassen. In Alphen aan den Rijn hebben we daarom naast de recyclinglijn waar matrassen ontmanteld worden, ook een productielijn voor foam. Om dat te kunnen neerzetten, te kunnen voldoen aan productie-eisen, kwaliteit van het materiaal dat je maakt, al dat soort zaken hield ons jarenlang bezig.

Inmiddels zijn we erin geslaagd om het foam van de matras in de markt te zetten als gerecycled product: Rebond Foam. Dat in de markt zetten doen we via Hecmar, een bedrijf waar we al jaren mee samenwerken. Rebond Foam wordt met name toegepast als ondertapijt en ligt ook onzichtbaar maar duurzaam verwerkt in verschillende speeltuinen in Nederland.

Circulaire matras

Als je op vier locaties in Nederland matrassen recyclet weet je dat er heel veel materiaal vrijkomt dat ingezet kan worden in duurzame producten door fabrikanten en merken. Zo zien we in winkels steeds meer voorwerpen met een recyclinglogo erop vermeld. Glas, textiel, papier en rubber zijn van die materialen die goed gerecycled kunnen worden. RetourMatras laat zien dat ook foam (PU) zo’n materiaal is. Grappig, want nu weet je dat als je thuis een vloer gaat leggen, de kans heel groot is dat jouw isolerende ondertapijt gemaakt is van een gerecycled matras.

Interesse in matrasrecycling vanuit het buitenland

Wat zo mooi is aan het innovatieve concept waar we dagelijks aan werken, we staan nooit stil. Er gaat geen dag voorbij dat we niet leren. Er gaat geen dag voorbij dat we ons niet verbazen over vreemde alternatieven die niets met recycling te maken hebben. Er gaat ook geen dag voorbij dat we geen Engels spreken, of Duits of Frans, want vanuit heel Europa is er interesse in het duurzaam recyclen van matrassen. Dat proces is machtig en vraagt om een constante focus op onze eigen processen. Hoe gaat het, hoe loopt het en waar kan het nóg beter? Die scherpte houden we er dan ook graag in bij RetourMatras, bij onze mensen op de recyclinglocaties en achter de schermen op kantoor. Werken vinden we leuk, juist omdat het doel waarvoor we het doen zo leuk is. Belangrijk ook. Zéker nu we in de wereld bekend staan als dé duurzame oplossing voor een grootschalig matrassenprobleem.

Recyclingpercentage 100%

Nu hebben we al een tijdje een nieuw idee dat nog een stapje verdergaat dan wat we al jaren doen. Recyclen maar dan 100% circulair kunnen zijn, dus van een oude fiets maak je een nieuwe fiets en van een oude matras maak je ook een nieuwe. Best een gek idee en daarom was het al die jaren ook maar een idee. De circulaire matras, hoe gaaf is dat! We kunnen je vertellen dat die eraan komt.

Circulair samenwerken

Dankzij het toetreden van aandeelhouders binnen RetourMatras hebben we onze visie op maximale recycling, CO2-reductie en 100% grondstoffenhergebruik nog meer kracht kunnen bijzetten. Zelfs zo succesvol dat er uit onze circulaire samenwerking een nieuw concept is ontstaan, uniek in Nederland. Dit concept brengen we onder bij onze nieuwe fabriek in Lelystad, waar we PU foam gaan recyclen tot een pure grondstof – Repolyol – waar nieuw foam van kan worden gemaakt. Normaal gesproken zou je van foam uit afgedankte matrassen geen nieuw matras maken, denk aan hygiëne en kwaliteit. Maar straks zijn we in staat om een hoogwaardige, circulaire grondstof te produceren uit het foam van oude matrassen. En dat is baanbrekend!

Over
RetourMatras.

RetourMatras is een innovatief en sterk groeiend matrasrecyclingbedrijf. Wij richten ons op duurzame matrasrecycling met als doel 100% grondstoffenhergebruik. Sinds 2019 hebben Ingka Investments, Renewi en IKANO Industry zich als partners aan ons bedrijf verbonden, waardoor we de RetourMatras-methode nog breder in de markt hebben kunnen zetten.

Naast het duurzaam recyclen van matrassen blijven we ons ontwikkelen op circulaire processen en samenwerkingen die onze positie versterken. Bij RetourMatras werken 65 enthousiaste en betrokken medewerkers, verdeeld over vier matrasrecyclinglocaties en het hoofdkantoor.