Het moment van…

November 2023

Alex Blankenzee (55) werkt als bedrijfsleider bij de eerste recyclingfabriek van RetourMatras in Lelystad. 

circulair samenwerken

Hé Alex, vertel eens iets over jezelf!

Als jongen van 20 ben ik begonnen bij een montagebedrijf. Wij monteerden alles wat je bij Ikea kan kopen. Vloeren leggen, keukens installeren, meubelen monteren bij bedrijven en particulieren, dat soort werk. Dit heb ik een aantal jaar gedaan tot het bedrijf helaas failliet ging. Daarna ben ik een aantal jaar als ZZP’er aan de slag gegaan. Toch besloot ik weer voor een werkgever te gaan werken en kwam ik terecht bij een logistiek bedrijf als planner. Dat bedrijf vervoerde alle bestellingen van Ikea door heel Nederland. Hoewel ik het hier echt naar mijn zin had werd de reisafstand mij te veel en viel mijn oog op een vacature bij RetourMatras. Dit was maar tien minuten rijden vanaf huis en dat leek mij wel wat. 

In maart 2017 had ik mijn eerste afspraak hier op de huidige locatie in Lelystad. Ik kwam aan bij de fabriek waar nog twee oude ‘portocabins’ stonden die als kantoor gebruikt werden. Gerrit vertelde mij toen dat Nanne nog onderweg was en er met een half uurtje wel zou zijn. Typisch Nanne natuurlijk! Na een half uur kwam hij samen met Chico aanlopen en gingen we om tafel. Vijf minuten later gaven we elkaar een hand en was het beklonken. Vanaf dat moment hadden we aan één blik genoeg. 

Wat een leuk verhaal! Hoe ging dat verder in die tijd?

Toen ik thuis startte bij RetourMatras was Nanne nog regelmatig te vinden in de fabriek. Lelystad was toen nog de enige locatie van RetourMatras waar matrassen gerecycled werden. 

We dronken zo’n zes bakken koffie per dag met elkaar en de lijntjes waren erg kort. Daardoor kreeg ik ook van dichtbij veel van de ontwikkelingen mee. In de loop der jaren is de productie natuurlijk flink opgeschaald, kwam er in Alphen aan den Rijn een fabriek bij en later nog twee recyclinglocaties. Dus tot op heden heb ik alle groei mee mogen maken. 

Inmiddels gaat dat natuurlijk wel iets anders. RetourMatras is enorm gegroeid en we blijven optimaliseren. De lijntjes zijn nog steeds kort maar er zijn nieuwe factoren bijgekomen waar ook rekening mee gehouden moet worden. Uitdagingen dus! 

Je hebt het goed onder controle in Lelystad. Wat houdt jou dagelijks bezig?

Als ik rond half 8 binnen kom is Morris, de voorman, al druk bezig met wegingen invoeren. Ik pak even een bakkie koffie en bespreek dan met hem hoe de eerste uren van de dag zijn verlopen. Daarna doe ik altijd even een rondje door de fabriek en bekijk of er nog bijzonderheden zijn.

Rond 10 uur hebben we met zijn alle pauze en daarna is het tijd voor administratieve taken. Sinds dit jaar heb ik ook wat in- en verkooptaken op me genomen. Zo zorg ik er voor dat de voorraden op alle locaties, en kantoor, aangevuld worden en op dit moment ben ik bezig met het verkopen van een aantal gebruikte machines zoals een pers, ventilatoren en een shredder. 

Zoals bij elk bedrijf hebben wij ook altijd mensen nodig. Het enthousiasme van het team draagt bij aan een goede sfeer en dat vind ik zelf ook heel belangrijk. Dat gaat niet altijd vanzelf en daar moet je dan ook extra aandacht aan geven. Op dit moment mogen we zeker niet klagen. Ik vind het belangrijk dat de jongens mij weten te vinden als er problemen zijn. Communiceren kan soms best lastig zijn door de taalbarrière, maar daar helpen we elkaar bij.

Iedere drie maanden organiseren we met ons team een barbecue of borrel op zaterdagmiddag en iedereen is daar ook erg enthousiast over. Inmiddels is het ook een traditie geworden om vlak voor kerst met elkaar te gaan bowlen, wat ook het nodige fanatisme bij iedereen naar boven brengt.

En de toekomst?

Die zie ik erg positief in. Sinds dit jaar is de Repolyol faciliteit in productie. Die fabriek staat op ons terrein in Lelystad, naast de recyclingplant. Daar werkt een ander team. We hebben qua werkzaamheden eigenlijk niet zo veel met elkaar te maken, maar als het nodig is verloopt de samenwerking erg goed. Er zijn zelfs jongens die in de recycling hebben gewerkt overgestapt naar de chemiefabriek. Zij hebben het erg naar hun zin en dat laat ook maar weer zien dat er bij RetourMatras voldoende doorgroeimogelijkheden zijn.

Over
RetourMatras.

RetourMatras is een innovatief en sterk groeiend matrasrecyclingbedrijf. Wij richten ons op duurzame matrasrecycling met als doel 100% grondstoffenhergebruik. Sinds 2019 hebben Ingka Investments, Renewi en IKANO Industry zich als partners aan ons bedrijf verbonden, waardoor we de RetourMatras-methode nog breder in de markt hebben kunnen zetten.

Naast het duurzaam recyclen van matrassen blijven we ons ontwikkelen op circulaire processen en samenwerkingen die onze positie versterken. Bij RetourMatras werken 65 enthousiaste en betrokken medewerkers, verdeeld over vier matrasrecyclinglocaties en het hoofdkantoor.