Verdichting verhoogt efficiency bij GAD

Start verdichting containers bij GAD

Mobile Mattress Compaction Container™ verhoogt efficiency GAD

GAD Gooi en Vechtstreek zet twee gloednieuwe containers van RetourMatras in met maar liefst vijf keer meer capaciteit. Op de scheidingsstations in Hilversum en Huizen kunnen inwoners hun oude matras, mits droog en schoon, inleveren zoals zij gewend waren. Het grote verschil is dat GAD op deze locaties meer matrassen kan inzamelen op minder vierkante meters, want de nieuwe containers kunnen het volume van de inhoud aanzienlijk verkleinen door een krachtige verdichtingstechniek. Het gaat hier namelijk om de Mobile Mattress Compaction ContainerTM  waar GAD haar efficiency direct mee verhoogt.  

"Er zijn steeds meer organisaties die bewust kiezen voor de meest duurzame oplossing"

Nog duurzamer inzamelen

Net als voorheen gaat een volle Mobile Mattress Compaction ContainerTM  naar RetourMatras voor duurzame matrasrecycling. Als eerste gemeentelijke organisatie stapt GAD Gooi en Vechtstreek over op deze efficiënte oplossing om nog duurzamer te kunnen inzamelen. Naast slimmer omgaan met de ruimte op de scheidingsstations is er een flinke besparing op CO2-uitstoot, aangezien het aantal containerwisselingen met een factor 5 afneemt en daarmee ook de transportkilometers.

Sander van Deursen is adviseur en beheerder grondstoffen bij GAD: “In een normale container van RetourMatras kunnen wij zo’n 85 matrassen kwijt en als deze bijna vol is geven we RetourMatras een seintje. Doordat de nieuwe container minimaal vijf keer zoveel matrassen kan opslaan, wordt het aantal wisselingen minder. Dat stuk efficiency past bij onze visie en missie, waarbij voorop staat dat we blijven optimaliseren waar we kunnen en daar sluit het idee van RetourMatras om te gaan werken met dit soort verdichtingscontainers perfect bij aan.”

Verdichtingscontainer verhoogt efficiency op milieustraat en scheidingsstation

Minder kilometers, meer grondstoffen

Operationeel manager Boris Rijnbeek ziet volop kansen: “We hebben dit onderwerp al best een tijdje onder de loep. Verdichtingscontainers zijn niet nieuw, maar voor het inzamelen van matrassen was er tot op heden geen passende oplossing. Dit heeft te maken met het proces waarmee matrassen worden ontmanteld. Hierbij is het zeer belangrijk dat matrassen droog en schoon, maar vooral ook vlak zijn. Alleen vlakke matrassen kunnen via de RetourMatras-installatie worden ontmanteld. 

Start verdichting containers bij GAD

Als eerste gemeentelijke dienst bijt GAD Gooi en Vechtstreek het spits af en daar zijn we ontzettend blij mee. Als het bij GAD een succes is, en daar gaan we zeker van uit, dan kunnen we andere gemeentes, retailers en afvalverwerkers ook enthousiast maken. Met elkaar besparen we dan extra op CO2 doordat onze transporteurs minder kilometers hoeven te maken terwijl we meer grondstoffen kunnen gaan produceren.”

Instructie ingebruikname verdichtingscontainer RetourMatras bij GAD

Minder kilometers, meer grondstoffen

De verdichtingscontainers kunnen worden geplaatst op een scheidingsstation of milieustraat, maar ook bij winkels of op een overslaglocatie. ARBO-technisch voordeel is dat de inwoners zelf op locatie de matrassen eenvoudig in de laadbak kunnen plaatsen die zich op minimale wettelijke hoogte bevindt. Matrassen hoeven daardoor niet handmatig gestapeld te worden. De medewerker op locatie hoeft alleen nog maar op de knop te drukken wanneer de laadbak vol is. Ander belangrijk detail is dat aan de kwaliteit van de matrassen niets verandert. Het verdichten en compact vervoeren heeft geen invloed op de materialen die vrijkomen tijdens het recyclingproces.

RetourMatras-methode

Al sinds de opstart van het matrasrecyclingconcept werken RetourMatras en GAD samen. GAD Gooi en Vechtstreek was één van de eerste organisaties die heel bewust koos voor duurzame matrasrecycling, ondanks het feit dat het goedkoper was om de matrassen naar de verbrandingsoven te laten afvoeren. Die duurzame visie kenmerkt GAD als toekomstgerichte organisatie.

Nu wordt de innovatieve samenwerking naar een hoger niveau getild en dat is waar GAD en RetourMatras zich beiden 100% voor inzetten. De start met verdichtingscontainers is een prachtig voorbeeld van optimalisatie binnen de bewezen succesvolle methode om matrassen te transformeren naar herbruikbare grondstoffen, waarmee een ongekende bijdrage geleverd wordt aan de circulaire economie.

Boris: “We krijgen steeds meer klanten die heel bewust kiezen voor onze meest duurzame recyclingoplossing voor afgedankte matrassen. Stilstaan doen we niet, we investeren in nieuwe ideeën en verbeteringen. En we worden ook steeds beter, we groeien mee met de markt en laten onze klanten daarvan profiteren.” 

 

Meer informatie over de RetourMatras Mobile Mattress Compaction Container™ of een reguliere matrascontainer kan aangevraagd worden via www.retourmatras.nl/offerte-aanvragen

Volg onze updates en circulaire ontwikkelingen op LinkedIn: 

Over
RetourMatras.

RetourMatras is een innovatief en sterk groeiend matrasrecyclingbedrijf. Wij richten ons op duurzame matrasrecycling met als doel 100% grondstoffenhergebruik. Sinds 2019 hebben Ingka Investments, Renewi en IKANO Industry zich als partners aan ons bedrijf verbonden, waardoor we de RetourMatras-methode nog breder in de markt hebben kunnen zetten.

Naast het duurzaam recyclen van matrassen blijven we ons ontwikkelen op circulaire processen en samenwerkingen die onze positie versterken. Bij RetourMatras werken 65 enthousiaste en betrokken medewerkers, verdeeld over vier matrasrecyclinglocaties en het hoofdkantoor.