Het moment van…

Remco Noordermeer van RetourMatras

Het moment van... Remco Noordermeer

Augustus 2023

Remco Noordermeer (50) werkt precies 1 jaar bij RetourMatras in de directie.

circulair samenwerken

Remco, je bent vrij nieuw hier. Vertel eens over je start bij RetourMatras

Toen ik vorig jaar begon bij RetourMatras was ik vooral bezig met de gedachten dat we de cirkel zouden sluiten. Mijn loopbaan begon ik bij AVR waar toentertijd nog van alles bij de verbranding terecht kwam. Nu bij RetourMatras is dat helemaal anders. We zijn hard op weg om vanuit een recyclinggedachte naar 100% circulair te gaan. Alle materialen uit afgedankte matrassen omzetten in herbruikbare grondstoffen, daar ligt de focus. En dat is deels een nieuwe markt voor ons, want we zijn inmiddels ook een productiebedrijf.  

Vanaf mijn eerste werkweek voelde ik dat het een uitdagend jaar zou gaan worden. Dat werd het ook. Elkaar als nieuwe collega’s leren kennen, de overdracht van Nanne zijn werkzaamheden naar mij en een goede afstemming met Chico. Wie doet wat en waar liggen kansen? Daar is soms best wat ondernemingsgeest voor nodig. Precies wat Nanne had en wat hij maar al te graag wilde blijven doen. Rondje langs de fabrieken, met zijn dikke Benz de hal in rijden en kroketten brengen bij de jongens. Helemaal zijn stijl. Ik leerde in korte tijd veel van zijn kijk op recycling, maar je werkt toch op je eigen manier. Zeker toen Nanne afscheid nam van RetourMatras en enkele maanden later helaas overleed, haalde ik even heel diep adem. Ik wist dat hier een grote uitdaging lag.

Ben je nu zelf vaak te vinden op de recyclinglocaties?

Jazeker. Nu verdelen Chico en ik het contact met de vier recyclinglocaties en zijn zoveel mogelijk zichtbaar én bereikbaar. Daarnaast houdt Chico zich vooral bezig met het uitbreiden van de RetourMatras-methode in het buitenland en beweeg ik me binnen de Benelux. Ik richt me met name op gemeentes en recyclingbedrijven. Naast de recyclingtak storten we ons allebei volledig op de productie en afzet van Rebond Foam en Repolyol.

Hoe zie je de ontwikkeling op het gebied van circulariteit bij de lokale overheden?

Als we om tafel zitten en praten over duurzame matrasrecycling, volgens de RetourMatras-methode, wil eigenlijk iedereen mee. Circulair samenwerken is een term die we graag gebruiken. We doen het samen. Toch krijg ik vaak ‘ja maar’ als reactie. Ons verhaal, onze unieke methode staat als een huis. Je kunt er niet omheen als je ‘circulair zijn’ als stip op de horizon hebt. Lokale overheid is gemoeid met veel verschillende belangen, processen duren daardoor soms wat langer. Wij helpen gemeentes eigenlijk om het makkelijker te maken. Kort gezegd: container van RetourMatras op het milieustation, inwoners blij, milieu blij. Kost het geld? Ja. Afval verwerken kost geld, grondstoffen terugwinnen uiteraard ook. Maar je weet waar je het voor doet. Dat is en blijft de wip waar we op zitten. Prijs tegenover kwaliteit. Een oogje dichtknijpen of écht circulair denken, en vooral doen. Daarom gaan we steeds weer het gesprek aan met gemeenten, om hen te overtuigen dat het eigenlijk niet anders kan. Er is maar één methode die 100% voldoet aan de eisen en dat is de onze.

Wie betaalt er eigenlijk voor het duurzaam verwerken van een oude matras?

Goeie. Dat is de gemeente of de afvalverwerker. Een mooi systeem is dat zij een vergoeding krijgen voor elke matras die zij door een gecertificeerd verwerker laten recyclen. Hier staat Stichting Matras Recycling Nederland (MRN) garant voor. Het initiatief is voortgekomen vanuit de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV) voor matrassen. Zonder al te diep in te gaan op de regels en wetten, het gaat ons om de kwaliteit van het verwerken en de kwaliteit van de grondstoffen die we terug kunnen winnen. Sommige bedrijven zéggen wel dat ze hetzelfde doen, maar heel eerlijk, dat is niet zo. Soms raken klanten hierdoor in de war en stellen vragen. Mag ook, kritisch zijn we hopelijk allemaal, maar appels met peren vergelijken werkt niet. We zijn echt niet bang voor een beetje concurrentie, maar dan wel eerlijke. Oftewel, vergelijkbaar met wat wij doen bij RetourMatras. We zitten momenteel middenin de nieuwe audits en steken onze hand in het vuur voor de manier waarop wij matrassen recyclen. Het onderscheidend vermogen van RetourMatras als geaccrediteerde verwerker moet veel beter zichtbaar worden. Strak georganiseerde audits moeten dat waar gaan maken. Dan krijgen onze klanten vanzelf die extra bevestiging. Kwaliteit gaat boven prijs, althans, als het om circulair samenwerken gaat. Wij willen en kunnen niet anders.

Wat zijn jouw ambities binnen RetourMatras?

Afgelopen jaar zijn we flink gegroeid op de gemeentelijke markt. Meer nieuwe samenwerkingen en meer aanbod van afgedankte matrassen. Zelf verwacht ik dat de UPV, mits een goede monitoring, alleen maar kan zorgen voor een verdere groei in matrasrecycling. Daar bemoei ik me heel graag mee. Want als je weet dat je iets doet wat de wereld beter maakt, waar je werkgelegenheid mee creëert, waar je anderen mee inspireert, dan ga je ervoor toch? Voor mij persoonlijk voelt dat echt als een ambitie binnen RetourMatras.

Ook zitten we als organisatie midden in een transitie. Zoals ik zei, we zijn tegenwoordig naast recyclaar ook een productiebedrijf. Op onze locatie in Alphen aan den Rijn, die sinds 2018 operationeel is, doen we bijvoorbeeld geen ontmanteling van matrassen meer. Hier kunnen we nu op veel grotere schaal het schuim uit afgedankte matrassen verwerken. Rebond Foam is het product dat we zelf maken en in de markt zetten via een partner. Kwaliteit luistert nauw, dus zien we scherp toe op de processen en de producten die we leveren. Overigens kunnen klanten nog wel matrassen in Alphen aan den Rijn brengen, die gaan dan geperst in retourvrachten naar onze andere verwerkingslocaties.

Druk jaartje geweest zo te horen?

Ik ben nogal druk van mezelf (knipoog), maar inderdaad, volle bak aan het werk geweest. Heerlijk hoor, past ook bij me en ik kijk er met een positief gevoel op terug. Leerzaam is het voortdurend, als team triggeren we elkaar en we versterken elkaar. Dat klinkt mooi, maar heeft af en toe echt wel wat voeten in de aarde. Maar al is het met hobbels en kuilen, we bereiken doelen en houden elkaar scherp. Goede mensen hebben we nodig, betrokken mensen vooral. Je hoeft echt geen overuren te draaien, maar wel zin hebben in een uitdaging. Zeker in Lelystad, waar nu onze Repolyol faciliteit draait, staat veel te gebeuren. We hebben op elke locatie een enthousiast team nodig dat in een dagploeg of avondploeg werkt. Zoals bij elk bedrijf zoeken wij bij RetourMatras nieuwe collega’s en dat lukt altijd weer, soms met wat extra aandacht op de locaties zelf. De juiste mensen op de juiste plek, een goede werksfeer, beetje gekkigheid en af en toe dat extraatje.

Wat ga je morgen doen?

Mijn agenda zit lekker vol, maar ik probeer ook tijd in te plannen voor een praatje met onze mensen. Dat doe ik heel bewust. Morgen spreek ik een sollicitant in Etten-Leur. Ik hoop eigenlijk op twee of drie nieuwe mensen, want ook daar is altijd genoeg te doen. Ik vind het belangrijk dat we als organisatie de positieve lijn vasthouden. Groeien, meer matrassen, steeds betere productieprocessen en prachtige afzetmogelijkheden voor onze grondstoffen waarborgen. Allemaal leuk, maar zonder mensen kunnen we gewoon niet. Het uiteindelijke doel binnen RetourMatras is dat we meer circulaire productieprocessen kunnen voorzien van grondstoffen die voortkomen uit onze unieke matrasrecyclingmethode. Nationaal en internationaal ga je ons tegenkomen. Daar ga ik morgen weer met nieuwe energie mee verder.

Over
RetourMatras.

RetourMatras is een innovatief en sterk groeiend matrasrecyclingbedrijf. Wij richten ons op duurzame matrasrecycling met als doel 100% grondstoffenhergebruik. Sinds 2019 hebben Ingka Investments, Renewi en IKANO Industry zich als partners aan ons bedrijf verbonden, waardoor we de RetourMatras-methode nog breder in de markt hebben kunnen zetten.

Naast het duurzaam recyclen van matrassen blijven we ons ontwikkelen op circulaire processen en samenwerkingen die onze positie versterken. Bij RetourMatras werken 65 enthousiaste en betrokken medewerkers, verdeeld over vier matrasrecyclinglocaties en het hoofdkantoor.