Droog inzamelen matrassen absoluut noodzakelijk

matrasrecycling container droog inzamelen

Het droog inzamelen van matrassen is een absolute voorwaarde binnen het recyclingproces van RetourMatras. Afgedankte matrassen worden in grote hoeveelheden verzameld in een dichte container van RetourMatras of in een eigen afgesloten container. Matrassen inzamelen met containers wordt gedaan door afvalverwerkers, gemeentes op milieustraten en de grotere retailers. Daarbij wordt uitermate goed gelet op het feit dat de matrassen droog zijn, voordat deze in de container worden gestapeld. Want alleen een droge matras kan duurzaam worden gerecycled door RetourMatras.

Waarom matrassen droog inzamelen zo belangrijk is

Wellicht heeft u onze voorwaarden al eens voorbij zien komen, de belangrijkste: RetourMatras zamelt alleen droge matrassen in. Graag vertellen wij u aan de hand van heldere voorbeelden waarom matrassen droog inzamelen zo belangrijk is voor ons als matrasrecyclingbedrijf.

Matrassen in dichte container

Het droog inzamelen van matrassen is een absolute voorwaarde binnen het recyclingproces van RetourMatras. Afgedankte matrassen worden in grote hoeveelheden verzameld in een dichte container van RetourMatras of in een eigen afgesloten container. Matrassen inzamelen met containers wordt gedaan door afvalverwerkers, gemeentes op milieustraten en de grotere retailers. Daarbij wordt uitermate goed gelet op het feit dat de matrassen droog zijn, voordat deze in de container worden gestapeld. Want alleen een droge matras kan duurzaam worden gerecycled door RetourMatras.

matrassen droog inzamelen

Ophalen matrassen bij retailer

Retour gekomen matrassen bij de kleinere retailzaken waar geen plaats is voor een RetourMatras container, worden opgehaald. Denk aan beddenspeciaalzaken en lokale woonwinkels. Vanaf 10 stuks per keer meldt de retailer de matrassen aan bij RetourMatras voor recycling. Wij halen de matrassen op uit het winkelmagazijn waar de matrassen op een droge plek verzameld worden. Afgedankte matrassen worden verpakt in hergebruikt plastic, afkomstig van de verpakking van de nieuw aangekochte matras. RetourMatras zorgt voor het transport van de oude matrassen naar de recyclingfabriek. Na gebruik zorgt RetourMatras ervoor dat het plastic gerecycled wordt.

Blijven toezien op droog inzamelen

Eenmaal aangekomen in de fabriek lost de transporteur de matrassen, waarna ze stuk voor stuk het ontmantelingsproces volgen. Materialen die vrijkomen uit de ontmanteling van een oude matras moeten hergebruikt kunnen worden in nieuwe producten. Dat maakt ons matrasrecyclingproces circulair! Natte matrassen kunnen niet gerecycled worden en het materiaal dat vrijkomt is niet geschikt voor hergebruik. Een vochtige matras laten drogen duurt te lang en neemt veel ruimte in beslag. Verzekeringstechnisch niet haalbaar, we werken elke dag de fabriek leeg en hebben gewoonweg niet voldoende opslagruimte. Daarbij komt dat een stapel natte matrassen gaat broeien, waardoor brand kan ontstaan. Vocht en vuil zijn niet alleen spelbrekers in het circulaire proces, ook voor een optimale brandveiligheid blijven we erop toezien dat matrassen droog in onze fabrieken aangeleverd worden.

Natte matrassen kunnen niet gerecycled worden en het materiaal dat vrijkomt is niet geschikt voor hergebruik.

Brandveiligheid in matrasrecyclingfabriek

Naast het feit dat de grondstoffen niet hergebruikt kunnen worden staat brandveiligheid hoog op de agenda bij RetourMatras. Natte matrassen gaan broeien en kunnen grote schade aanrichten in de fabriek of tijdens het transport als er brand ontstaat. In het verleden zijn al rijdend containers met natte matrassen in vlammen opgegaan. Binnen de afvalsector wordt zelfs aangegeven dat, na batterijen en accu’s, matrassen één van de grootste veroorzakers van brand zijn. Zonder ons acceptatiebeleid is het voor RetourMatras niet mogelijk om verzekerd te blijven, we moeten alle risico’s uitsluiten en brand zien te voorkomen.

Op de eerste plaats is brand schadelijk voor het milieu, voor ons als circulaire organisatie onacceptabel. Ook willen wij onze klanten te allen tijde continuïteit bieden. Zeker als alle recyclingfabrieken op de hoogste capaciteit matrassen verwerken, moeten alle mogelijke calamiteiten tot een minimum worden beperkt.

Waardevolle materialen hergebruiken

Natte matrassen kunnen niet worden gerecycled en dat is eeuwig zonde. Bedenk dat producenten graag de waardevolle materialen uit een oude matras hergebruiken. Textiel, metaal, latex en polyurethaan foam zien we terug in allerlei producten. Een concreet voorbeeld, waar we zelf een productielijn voor hebben opgezet, is bonded foam. Dit product wordt verkocht onder het label Aslon Refoam en is de afgelopen jaren sterk doorontwikkeld. Dankzij de hoge isolatieaarde en een dempende werking wordt dit product toegepast in de bouwsector, als ondervloer, valdemping onder speelplaatsen en sportmatten. Nu we zien dat een gerecycled product als Aslon Refoam het zo goed doet in de markt, kunnen we niet anders dan blijven hameren op het droog inzamelen van matrassen.

Aslon Refoam ondervloer speeltuin recycling foam

Bewustwording matrassen droog inzamelen

Innovatieve productieprocessen kunnen alleen met hoogwaardig gerecycled materiaal tot een succes leiden. Met natte of vochtige matrassen kunnen we niets. Hier letten we sterk op en daarom blijven we onze klanten ook informeren over matrassen droog inzamelen in een gesloten container of droge opslagplaats. Veelal gaat het om bewustwording. Nu u weet dat een natte matras brandgevaarlijk is, schadelijk is voor het milieu en qua herbruikbare materialen 100% verloren gaat, dan gaat u toch ook liever voor 100% matrasrecycling?

Circulair samenwerken

Bij RetourMatras zien we elke dag dat we een stukje dichter bij onze circulaire doelen komen. Daar horen andere zaken bij die al in een vroeg stadium aan de orde komen. Denk aan producentenverantwoordelijkheid, waarbij er in het productieproces wordt nagedacht over het duurzaam recyclen na de levensduur van het product. Bij matrassen heeft dat de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekregen. In het kader van circulair samenwerken willen we alle partijen laten zien wat onze doelstellingen zijn op het gebied van matrassen recyclen. En waar we met elkaar aan kunnen blijven werken voor nog meer optimalisatie in matrasrecycling. Tot nu toe kunnen we niets anders dan trots zijn op de stappen die we dankzij die circulaire samenwerking hebben gemaakt.

In het kader van circulair samenwerken willen we alle partijen laten zien wat onze doelstellingen zijn op het gebied van matrassen recyclen.

Recyclingcapaciteit uitbreiden

Innovatie in matrasrecycling houdt ons scherp, elke dag weer. Met een team van ruim 60 mensen werken we dagelijks in (nu nog) 3 recyclingfabrieken keihard om de bergen matrassen netjes en duurzaam te verwerken. Tegen de zomer hopen we de deuren van onze 4e fabriek te openen, waarmee we onze recyclingcapaciteit uitbreiden en nog meer aanvoer kunnen verwerken. Het is een ongelofelijke uitdaging om de doelstelling van 1,5 miljoen afgedankte matrassen in Nederland jaarlijks te kunnen omzetten in herbruikbare grondstoffen. Maar RetourMatras zou RetourMatras niet zijn als we dat niet voor elkaar zouden krijgen.

Over
RetourMatras.

RetourMatras is een innovatief en sterk groeiend matrasrecyclingbedrijf. Wij richten ons op duurzame matrasrecycling met als doel 100% grondstoffenhergebruik. Sinds 2019 hebben Ingka Investments, Renewi en IKANO Industry zich als partners aan ons bedrijf verbonden, waardoor we de RetourMatras-methode nog breder in de markt hebben kunnen zetten.

Naast het duurzaam recyclen van matrassen blijven we ons ontwikkelen op circulaire processen en samenwerkingen die onze positie versterken. Bij RetourMatras werken 65 enthousiaste en betrokken medewerkers, verdeeld over vier matrasrecyclinglocaties en het hoofdkantoor.