Het moment van…

Iwan van Es directeur Frankrijk
April 2024 – Iwan van Es is directeur van RetourMat, onze nieuwste locatie voor duurzame matrasrecycling in Frankrijk. 
circulair samenwerken

Het moment van...

Iwan van Es, managing director RetourMat

Bonjour Iwan, dit is jouw moment. Aan het begin van 2024 werd aangekondigd dat er weer veel te gebeuren stond binnen RetourMatras. Naast Nederland, België en the UK wordt de RetourMatras-methode dit jaar ook in Frankrijk actief. Een nieuw land betekent altijd nieuwe procedures, vaak net even anders dan wat we gewend zijn. Jij bent betrokken bij de opzet van ons unieke matrasrecyclingconcept in het zuidelijke deel van Frankrijk, het gebied waar jij zelf ook woont.

Zelfde concept, nieuwe naam?

Bonjour! Ja, dat klopt. In Frankrijk starten we een nieuwe recyclingfabriek op onder de naam RetourMat. Simpelweg omdat RetourMatras in het buitenland niet heel makkelijk is uit te spreken. RetourMat klinkt net even wat prettiger. ‘Mat’ is de afkorting van matelas, matrassen in het Frans.

Wat gebeurt er nu met afgedankte matrassen in Frankrijk?

Nederland is al jaren zichtbaar koploper op het gebied van matrasrecycling in Europa. RetourMatras is daar echt een voorloper in geweest, ook toen het recyclen van matrassen nog helemaal niet tussen de oren zat. Nu gelukkig wel en daarmee is Nederland een voorbeeld voor andere landen. In Frankrijk worden matrassen al wel gerecycled, maar lang niet zo duurzaam als dat wij dat doen. Wij focussen op een zo hoog mogelijk recyclingpercentage en zitten daarmee nu al richting de 90%. Dat betekent dat we via de RetourMatras-methode bijna alle materialen kunnen recyclen tot herbruikbare grondstoffen. De samenstelling van een matras is in Frankrijk qua materialen vergelijkbaar met die van ons. Nu gaan we ervoor zorgen dat al die afgedankte matrassen uit het zuiden van Frankrijk door onze recyclinginstallatie gaan. RetourMat heeft voor het zuidelijke deel in feite één opdrachtgever en één vervoerder: EcoMaison, waar we een 7-jarig contract mee hebben gesloten. Zij halen alle matrassen op die afgedankt worden in hun gebied en brengen die naar RetourMat voor duurzame recycling.

Wat is het grootste verschil tussen RetourMatras in Nederland en RetourMat in Frankrijk?

We beginnen hier voorlopig met één fabriek en zoeken daar een enthousiaste club medewerkers voor. In Nederland hebben we vier locaties en die zitten qua capaciteit zo goed als vol. Goede mensen binden aan je bedrijf is ontzettend belangrijk. In Frankrijk ga ik mij daar in de beginfase op richten. De eerste gesprekken vinden begin april plaats. Concreet zoeken we een bedrijfsleider, een technisch engineer en productiemedewerkers die het recycleproces nauwlettend in de gaten houden. We werken in eerste instantie met één ploeg, maar als het eenmaal draait gaan we snel over op twee ploegen. De mentaliteit van de mensen hier is wel anders merk ik, net als het idee over reistijd en het aantal uren werken per dag. Daar moet je een beetje in thuis zijn, want dat werkt hier gewoon heel anders dan in Nederland.

Hoe ben je bij RetourMatras terechtgekomen?

Best bijzonder is dat. Eind jaren negentig werkte ik in dienst bij Nanne Fioole die destijds een bedrijf had dat afvalcontainers controleerde. Echt broekies waren we nog en hadden geen idee van een toekomst in recycling of circulariteit. Nanne overigens wel, toen al een pionier. Inmiddels woon ik ruim 16 jaar in Frankrijk en run ik hier samen met mijn vrouw een hotel-restaurant. Frans is mijn tweede taal en ik voel me hier ontzettend thuis. Toch bleef ik Nanne al die tijd volgen in zijn recyclingondernemingen. RetourMatras stak daar met kop en schouders bovenuit. Het boeide me, net als de plannen voor een matrasrecyclinglocatie in Frankrijk. En zo geschiedde. In de voetsporen van Nanne zet Chico van Hemert alles op alles om de RetourMatras-methode internationaal voet aan de grond te krijgen. In Frankrijk help ik daar heel graag bij. Chico vroeg mij vanwege mijn kennis, de taal en de cultuurverschillen, want die zijn er wel degelijk. Om dat optimaal te kunnen stroomlijnen moet je hier eigenlijk wel wonen. De combinatie met mijn hotel-restaurant is uitstekend te maken en ik merk dat ik van beide bedrijven erg veel energie krijg.

Iwan van Es

Verwacht je verrassingen?

Inmiddels is het zover en verrassingen zijn er altijd, maar de markt is er klaar voor. We hebben een perfecte locatie gevonden en het proces zoals we dat kennen in Nederland kunnen we hier precies zo in werking zetten. Heeft best wel wat voeten in de aarde gehad, maar we zijn er en ik weet zeker dat we hier een sterk team kunnen bouwen. Ik weet ook zeker dat we, als we eenmaal operationeel zijn, binnen no-time doorgroeien naar aangrenzende landen. Alles wat er dan eventueel onverwacht op ons pad komt kunnen we dan zeker handelen, zelfs de uitdagingen.

Wat wil jij persoonlijk meegeven aan de nieuwe generatie?

Nanne zei altijd zo mooi: “We doen het voor het milieu.” Of het nou om een groot contract ging of om een aderlating. Hij was altijd positief en ging werkelijk geen uitdaging uit de weg. Die instelling is mijn voorbeeld geweest en ik denk dat ik zelf uit hetzelfde hout gesneden ben. De kansen die er liggen pakken, het naar je zin hebben, iets belangrijks doen voor mens, maatschappij en milieu. Dan heb je naar mijn idee een prachtige toekomst voor je liggen.

RetourMat France

Over
RetourMatras.

RetourMatras is een innovatief en sterk groeiend matrasrecyclingbedrijf. Wij richten ons op duurzame matrasrecycling met als doel 100% grondstoffenhergebruik. Sinds 2019 hebben Ingka Investments, Renewi en IKANO Industry zich als partners aan ons bedrijf verbonden, waardoor we de RetourMatras-methode nog breder in de markt hebben kunnen zetten.

Naast het duurzaam recyclen van matrassen blijven we ons ontwikkelen op circulaire processen en samenwerkingen die onze positie versterken. Bij RetourMatras werken 65 enthousiaste en betrokken medewerkers, verdeeld over vier matrasrecyclinglocaties en het hoofdkantoor.