Circulair samenwerken
RetourMatras
duurzame matrasrecycling.

De kracht van
circulair samenwerken

In het voorjaar van 2021 willen we een trotse terugblik geven op ruim 11 jaar matrasrecycling. Begonnen in 2009 met onze eerste recyclingplant in Lelystad en inmiddels zijn we uitgegroeid tot vier locaties waar we matrassen ontmantelen. Afgedankte matrassen die anders in de verbrandingsoven zouden verdwijnen en waarbij herbruikbare materialen verloren zouden gaan. Met een enorm inzicht en een sterk gevoel voor groei en innovatie heeft RetourMatras altijd voet bij stuk gehouden, ook in moeilijke tijden. We hielden het hoofd boven water door niet af te wijken van het uiteindelijke doel: duurzame matrasrecycling en 100% grondstoffenhergebruik. Het is gelukt.

1,5 miljoen matrassen per jaar

Want nu, in het voorjaar van 2021, voeren we ons plan uit op recyclinglocaties verspreid over Nederland. Zo staat er een matrasrecyclingfabriek in Lelystad, sinds 2018 ook één in Alphen aan den Rijn en de locatie Zeeland in Noord-Brabant vlakbij Uden openden we in 2020. Daar sluit onze nieuwste plant in Etten-Leur perfect op aan, want dankzij deze vierde locatie kunnen we maar liefst 1,5 miljoen matrassen per jaar gaan recyclen uit Nederland en België.

Afgedankte matrassen duurzaam recyclen

RetourMatras heeft hele belangrijke stappen kunnen nemen, is sterk gegroeid en heeft zich op innovatieve wijze ontwikkeld tot een wereldwijd bekend bedrijf. Dit dankzij de investering van onze partners die in de afgelopen twee jaar hun intrede hebben gedaan binnen ons bedrijf. Samen streven we hetzelfde doel na; afgedankte matrassen op duurzame wijze recyclen met de focus op volledig hergebruik van materialen die vrijkomen.

Ook werken we samen aan de ontwikkeling van een circulair matras. We versterken elkaar. Dat noemen we de kracht van circulair samenwerken.

Circulair samenwerken werkt motiverend

Met elkaar blijven we werken aan het circulaire proces, nieuwe technieken en breiden we dit jaar verder uit met een nieuwe faciliteit voor chemisch recyclen. Daarnaast creëren we steeds meer bewustwording als het gaat om producentenverantwoordelijkheid en toekomstgericht ondernemen.

‘Circulair samenwerken werkt voor ons als matrasrecyclingbedrijf ontzettend motiverend’

Kennis opdoen en delen, leren van elkaar en het belang vergroten. Dat is precies wat we vanuit RetourMatras willen overbrengen op onze klanten. Als gemeente, retailer of afvalverwerker ga je een circulaire samenwerking met ons aan en andersom. Daarmee zorgen we met elkaar voor een enorme CO2 besparing en dragen we een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Matrassen
recyclen tot nieuwe grondstoffen

Wat doe je als je weet dat grondstoffen alleen maar schaarser worden en de aarde uitgeput raakt? Juist, inzetten op maximaal hergebruik met duurzame matrasrecycling. Dat is wat wij doen bij RetourMatras. Wij recyclen afgedankte matrassen tot nieuwe grondstoffen. Dankzij de RetourMatras-methode zorgen we ervoor dat matrassen niet in de verbrandingsoven verbranden, maar 100% gerecycled worden. Van de waardevolle grondstoffen worden nieuwe producten gemaakt. Op een zeer innovatieve en unieke manier breiden wij ons concept steeds verder uit.

Duurzame recycling van
afgedankte matrassen

Hergebruik grondstoffen
uit matrasrecycling

Losse matrassen of
per container

1,5 miljoen matrassen per jaar.

Op het gebied van recycling, hergebruik, CO2-reductie en innovatie is RetourMatras uitgegroeid tot een partij waarvoor ook vanuit het buitenland steeds meer interesse is. De RetourMatras-methode heeft ervoor gezorgd dat we in Nederland koploper zijn als het gaat om het duurzaam recyclen van matrassen. Alleen al in ons land worden 1,5 miljoen matrassen per jaar afgedankt en al dat materiaal maken we geschikt voor hergebruik. En om nog maar een getal te noemen, we zitten bijna aan een recyclingpercentage van 100%.

Retourmatras
in het nieuws.

Bij RetourMatras zien we ons dagelijks werk als een samenwerking. Een samenwerking met onze medewerkers, met klanten en leveranciers, met onze partners en natuurlijk ook met de media. Want steeds vaker zie je RetourMatras in het nieuws verschijnen en daar werken we graag aan mee. Vertellen over duurzame matrasrecycling vinden we niet alleen leuk maar ook nuttig. Want we creëren steeds meer bewustwording over het feit dat je afgedankte spullen niet moet zien als afval maar als een grondstof. Niet verbranden maar duurzaam recyclen is waar wij het verschil in maken.

Meer hierover lezen? Klik hier.

Impressie RetourMatras.

Kijkje achter de schermen.