Recyclingproces

RetourMatras heeft een unieke matrasrecyclinginstallatie opgezet voor het duurzaam verwerken van oude matrassen. Deze lijn is volledig ontworpen en gebouwd door RetourMatras in samenwerking met gespecialiseerde leveranciers. Het doel van RetourMatras is 100% grondstoffenhergebruik.

Inzamelen

Het recyclingproces begint bij het inzamelen van matrassen bij milieustraten en door bijvoorbeeld woonwinkels of beddenspeciaalzaken. In een container van RetourMatras passen 80 tot 100 matrassen die droog ingezameld dienen te worden voor het recyclingproces. In de fabriek worden de containers gelost, waarna de matrassen met een elektrische kraan op de doseermachine worden gelegd en hun weg volgen op de transportband.

Hergebruik grondstoffen

Belangrijk detail is de metaaldetectie. Een ingebouwde metaaldetector scant de matras. Matrassen met en zonder metalen binnenvering volgen elk een eigen recyclinglijn. Vervolgens wordt de matras ingezaagd, waarna het textiel (de tijk) door een speciaal ontwikkelde pelrol kan worden verwijderd. Het textiel wordt apart gehouden, in balen geperst en wordt hergebruikt in de textielindustrie.

Het metaal wordt als aparte afvalstroom afgezet in de metaalindustrie. Wat dan nog overblijft is het schuim van de matras, dit kan latex of polyether zijn. Nadat de matras in stukken is gesneden, wordt het schuim geperst in balen van rond de 300 kilo. Het latex wordt als eindproduct gebruikt in bijvoorbeeld de meubelindustrie als opvulmateriaal en in sportmatten. Polyether (ook wel pu schuim genoemd) wordt onder ander verwerkt in ondertapijt en isolatieplaten.

Uniek concept

Het recyclingsysteem van RetourMatras is uniek. In de installatie is namelijk rekening gehouden met 2 essentiële zaken: zo min mogelijk handjes tijdens het proces én onze installatie is ontwikkeld op maximale stofafzuiging. Door het geavanceerde stofafzuigingsysteem worden eventuele risico’s voorkomen en blijft de fabriek schoon. Tevens zijn de eindverwerkers gesteld op een stofvrij product.

Van een oude matras wordt geen nieuwe matras gemaakt

Textiel en staal dat uit oude matrassen herwonnen wordt gaan als grondstof naar gespecialiseerde hergebruikers die er nieuwe producten van maken. Er wordt geen nieuwe matras gemaakt van een oude matras. Nieuw in het recyclingproces is dat RetourMatras zelf een nieuw product maakt van het foam dat vrijkomt: bonded foam.

CO2 besparing

Wilt u weten welke CO2 besparing deze recycling oplevert? Hier leest u het uittreksel van het door een onafhankelijk bureau opgestelde CO2-vergelijk.