Capaciteit matrasrecycling in Nederland omhoog dankzij samenwerking RetourMatras met IKEA en Renewi

PERSBERICHT

Ingka Investments en Renewi investeren in groei

RetourMatras, een Nederlandse recycler van matrassen, kondigt vandaag een investering door Ingka Investments en Renewi aan. De investering steunt RetourMatras in het uitbreiden van een verwerkingscapaciteit tot meer dan een miljoen matrassen per jaar in Nederland.

RetourMatras verwerkt gebruikte matrassen in Nederland tot grondstoffen voor nieuwe producten. Meer dan 90% van de materialen worden gereed gemaakt voor hergebruik. Een zelfontwikkeld state-of-the-art automatisch proces dat matrasrecycling haalbaar maakt stelt RetourMatras in staat om een wezenlijke bijdrage te leveren aan de recyclingsdoelstellingen in Nederland.  

“RetourMatras kan met deze investering nieuwe klanten, waaronder IKEA Nederland, een duurzaam alternatief gaan bieden voor de verwerking van matrassen. Bijkomend voordeel is dat onze CO2 voetafdruk wordt verbeterd door dichter bij de bron te gaan verwerken. We zijn erg verguld dat Ingka Group en Renewi ons steunen in de groei en toekomst van RetourMatras.” zegt Nanne Fioole, directeur en mede-eigenaar van RetourMatras.  

Ingka Investments is onderdeel van ’s werelds grootste franchisenemer van het IKEA Concept, de Ingka Group, waartoe ook de 12 winkels en webwinkel van IKEA Retail in Nederland behoren.

“Ingka Investments steunt de visie en missie van IKEA door te investeren in innovatieve bedrijven, daarmee steunen we onder andere de transitie naar een circulaire economie. RetourMatras biedt kansen om matrasrecycling verder op te schalen, in eerste instantie in Nederland, en mogelijk toekomstig ook in andere landen waar IKEA Retail actief is.” zegt Krister Mattsson, Managing Director van Ingka Investments

“Deze samenwerking is een belangrijke stap waar we als IKEA trots op zijn. Het is een bepalend voorbeeld voor ons tijdperk, waarin we gezamenlijk de handen ineenslaan om het voor zoveel mogelijk mensen makkelijker te maken om thuis duurzamer te leven.” Aldus Alberic Pater, Sustainability Manager van IKEA Nederland.

In april 2019 werd IKEA door de Nederlandse consument uitgeroepen tot meest duurzame retailer tijdens de jaarlijkse bekendmaking van de Sustainable Brand Index.

Renewi geeft als leidend waste-to-product-bedrijf, iedere dag nieuw leven aan gebruikte materialen. Jaarlijks wordt door Renewi ruim 14 miljoen ton afval omgezet in bruikbare materialen als papier, glas en energie.

Otto de Bont, CEO van Renewi vertelt: “Ik ben erg blij met deze samenwerking. Het sluit perfect aan op onze visie dat afval niet bestaat en onze rol als verbindende schakel in de circulaire economie. We bieden hiermee een unieke oplossing voor een duurzame en efficiënte recycling van matrassen tot nieuwe grondstoffen van hoge kwaliteit. Het is mooi om te zien dat samenwerking van partners in de keten ook concrete resultaten oplevert, op weg naar een duurzamere samenleving.” 

VOOR MEER INFORMATIE:

Contacteer Monique Fioole, email: info@retourmatras.nl

OVER RETOURMATRAS:

RetourMatras is door Nanne Fioole opgericht in 2009 om matrasrecycling haalbaar te maken door nieuwe technologie te ontwikkelen. De huidige twee vestigingen in Nederland verwerken gebruikte matrassen tot grondstoffen voor nieuwe producten, dit is mogelijk door intensieve samenwerking met bedrijven die duurzaam produceren. Daarnaast produceert RetourMatras ‘bonded foam’ dat onder andere kan worden gebruikt als isolerende ondervloer.

Voor meer informatie: kijk op www.retourmatras.nl

OVER INGKA GROUP:

Ingka Group (Ingka Holding B.V. en de door haar gecontroleerde entiteiten) kent drie divisies: IKEA Retail, Ingka Investments en Ingka Centres. Ingka Group is met 367 IKEA winkels in 30 markten ’s werelds grootste woninginrichtingretailer. Deze winkels verwelkomden in FY18 838 miljoen bezoekers. Ingka Group is één van de 11 afzonderlijke bedrijven die IKEA winkelkanalen bezitten en uitbaten op basis van een franchiseovereenkomst met Inter IKEA Systems B.V. Ingka Group steunt de IKEA visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zoveel mogelijk mensen door goed ontworpen, functionele en betaalbare woninginrichtingsproducten van hoge kwaliteit aan te bieden, die met zorg voor mens en milieu worden geproduceerd.

Voor meer informatie: kijk op www.ingka.com

OVER RENEWI:

Renewi is een leidend waste-to-productbedrijf dat met ruim 8.000 medewerkers iedere dag nieuw leven geeft aan gebruikte materialen. Met ons uitgebreide netwerk van 200 locaties verspreid over Europa en Noord-Amerika, zijn we altijd dicht bij onze klanten.

Renewi denkt anders over afval en ziet het als een kans. Onze jarenlange kennis en ervaring, gecombineerd met een breed scala aan diensten, zorgt er voor dat we duurzame, pragmatische recyclingoplossingen kunnen aanbieden. Met innovatie en gebruik van de nieuwste technologie zetten we afval weer om tot bruikbare materialen, zoals gerecycled papier, metaal, kunststof, glas, hout, bouwstoffen, compost en energie. Op die manier winnen we uit het afval van vandaag, de grondstoffen van morgen.

Het resultaat van ons werk is minder afval en vervuiling, slimmer (her)gebruik van schaarse grondstoffen en minder CO2-uitstoot. Zo dragen we bij aan een schonere, circulaire wereld waarin afval niet meer bestaat.

Renewi is in 2017 ontstaan na de fusie van Shanks Group plc met Van Gansewinkel Groep BV en is genoteerd aan de London Stock Exchange.

Voor meer informatie: kijk op www.renewi.com

Over
RetourMatras.

RetourMatras is een innovatief en sterk groeiend matrasrecyclingbedrijf. Wij richten ons op duurzame matrasrecycling met als doel 100% grondstoffenhergebruik. Sinds 2019 hebben Ingka Investments, Renewi en IKANO Industry zich als partners aan ons bedrijf verbonden, waardoor we de RetourMatras-methode nog breder in de markt hebben kunnen zetten.

Naast het duurzaam recyclen van matrassen blijven we ons ontwikkelen op circulaire processen en samenwerkingen die onze positie versterken. Bij RetourMatras werken 65 enthousiaste en betrokken medewerkers, verdeeld over vier matrasrecyclinglocaties en het hoofdkantoor.