RetourMatras zet zijn zinnen op een circulaire matras

RetourMatras circulaire matras

Persbericht 2 februari 2021

De investering van Ikano Industry lanceert nieuwe recyclingactiviteit

RetourMatras start een baanbrekende recyclingactiviteit en breidt haar matrasrecyclingcapaciteit uit van 1 miljoen naar meer dan 1,5 miljoen matrassen per jaar in Nederland en België. De Nederlandse matrasrecyclaar kondigde een investering aan van Ikano Industry, dat zich aansluit bij de bestaande aandeelhouders Ingka Investments en Renewi.

De nieuwe technologie die een aanvulling vormt op de bestaande recyclingactiviteiten, verbetert het gebruik en hergebruik van end-of-life flexibel schuim uit matrassen. Dit is de eerste keer dat deze technologie wordt toegepast op end-of-life matrasschuim op commerciële schaal. De nieuwe RetourMatras-faciliteit zal jaarlijks het schuim van meer dan 200.000 afgedankte matrassen omzetten in polyol, de belangrijkste bouwsteen voor nieuw schuim. Deze circulaire doorbraak is het resultaat van jarenlang onderzoek en ontwikkeling door Ikano Industry en laat zien hoe essentieel samenwerking in de waardeketen is om over te stappen op een circulaire economie.

RetourMatras ontmantelt matrassen en bereidt de materialen voor op hergebruik. Tot 90% van de materialen wordt teruggewonnen en kan worden hergebruikt in nieuwe producten. Een zelfontwikkeld, state-of-the-art geautomatiseerd proces maakt matrasrecycling haalbaar en stelt RetourMatras in staat om substantieel bij te dragen aan de recyclingdoelstellingen van Nederland en binnenkort zal RetourMatras hetzelfde doen in België.

Nanne Fioole, directeur van RetourMatras: “We zoeken voortdurend naar manieren om samen met de industrie onze teruggewonnen materialen te upcyclen naar duurzame producten; zoals het bonded foam dat we produceren uit gerecycled schuim. Met de ingebruikname van onze nieuwe faciliteit heeft RetourMatras een belangrijke stap gezet in een circulaire toekomst voor schuim. We zijn blij met het toetreden van Ikano Industry en de voortdurende steun van Ingka Investments en Renewi voor de groei en toekomst van RetourMatras.

Als onderdeel van Ikano Group is Ikano Industry een toonaangevende Europese matrasproducent met uitgebreide ervaring in het gebruik van eigen gerecycled productieafval voor de productie van nieuwe matrassen. Ikano Industry streeft ernaar om in 2025 de eerste volledig neutrale schuimproducent te zijn en stelt duurzaamheid centraal in alles wat ze doen om goede zaken te doen en bij te dragen aan een betere toekomst voor iedereen.

“Als onderdeel van onze manier van werken zet Ikano Industry zich in om ten minste hetzelfde aantal gebruikte matrassen in te zamelen en te recyclen als we op de markt brengen met nieuwe verkoop.

RetourMatras biedt de mogelijkheid om deze transformatie van schuimrecycling te realiseren dankzij haar unieke positie met partners in de hele waardeketen die samenwerken aan circulariteit. We zijn enthousiast over wat de toekomst in petto heeft voor RetourMatras en de toekomst van matrassen.” zegt Mats Håkansson,  Group Vice President bij Ikano Group en voorzitter Raad van Bestuur van Ikano Industry.

Naast de uitbreiding van haar recyclingactiviteiten zal RetourMatras twee nieuwe matrasrecyclinglocaties openen; een vierde faciliteit in Nederland en een primeur in België.

Investering Ikano Industry

 

 

 

 

 

 

> bekijk meer nieuws

Over
RetourMatras.

RetourMatras is een innovatief en sterk groeiend matrasrecyclingbedrijf. Wij richten ons op duurzame matrasrecycling met als doel 100% grondstoffenhergebruik. Sinds 2019 hebben Ingka Investments, Renewi en IKANO Industry zich als partners aan ons bedrijf verbonden, waardoor we de RetourMatras-methode nog breder in de markt hebben kunnen zetten.

Naast het duurzaam recyclen van matrassen blijven we ons ontwikkelen op circulaire processen en samenwerkingen die onze positie versterken. Bij RetourMatras werken 65 enthousiaste en betrokken medewerkers, verdeeld over vier matrasrecyclinglocaties en het hoofdkantoor.