Wat de
RetourMatras
methode zo uniek maakt.

De RetourMatras
methode

Wat het recyclingproces van RetourMatras zo uniek maakt is de innovatieve matrasrecyclinginstallatie voor het duurzaam recyclen van oude matrassen. Onze recyclinglijn is volledig ontworpen en gebouwd door RetourMatras in samenwerking met gespecialiseerde leveranciers. Het is onze missie om geen enkele matras nog in de verbrandingsoven te zien verdwijnen. Dankzij de RetourMatras-methode bereiken we ons doel: 100% grondstoffenhergebruik voor circulaire productie.

Matrassen inzamelen

Het recyclingproces begint bij het inzamelen van matrassen bij milieustraten en door bijvoorbeeld woonwinkels of beddenspeciaalzaken. In een container van RetourMatras passen 80 tot 100 matrassen die droog ingezameld dienen te worden voor het recyclingproces. In de fabriek worden de containers gelost, waarna de matrassen met een elektrische kraan op de doseermachine worden gelegd en hun weg volgen op de transportband.

Hergebruik grondstoffen

Belangrijk detail is de metaaldetectie. Een ingebouwde metaaldetector scant de matras. Matrassen met en zonder metalen binnenvering volgen elk een eigen recyclinglijn. Vervolgens wordt de matras ingezaagd, waarna het textiel (de tijk) door een speciaal ontwikkelde pelrol kan worden verwijderd. Het textiel wordt apart gehouden, in balen geperst en wordt hergebruikt in de textielindustrie.

Metaalrecycling

Het metaal wordt als aparte afvalstroom afgezet in de metaalindustrie. Wat dan nog overblijft is het schuim van de matras, dit kan latex of polyether zijn. Nadat de matras in stukken is gesneden, wordt het schuim geperst in balen van rond de 300 kilo. Het latex wordt als eindproduct gebruikt in bijvoorbeeld de meubelindustrie als opvulmateriaal en in sportmatten. Polyether (ook wel pu schuim genoemd) wordt onder ander verwerkt in ondertapijt en isolatieplaten.

Uniek concept

Het recyclingsysteem van RetourMatras is uniek. In de installatie is namelijk rekening gehouden met 2 essentiële zaken: zo min mogelijk handjes tijdens het proces én onze installatie is ontwikkeld op maximale stofafzuiging. Door het geavanceerde stofafzuigingsysteem worden eventuele risico’s voorkomen en blijft de fabriek schoon. Tevens zijn de eindverwerkers gesteld op een stofvrij product. 

Aslon Refoam

In Alphen aan den Rijn heeft RetourMatras naast een recyclinglijn, ook een productielijn voor het vervaardigen van Aslon Refoam. Dit is een gerecycled product dat wij herwinnen uit afgedankte matrassen. Aslon Refoam of Rebond foam worden door elkaar gebruikt. Het productieproces levert grote rollen polyurethaan foam dat door een machinaal proces in vlokken wordt gestoomd, gelijmd en samengeperst tot cilinders. Van deze cilinders kunnen op elke gewenste dikte en lengte platen worden gesneden die dienen als isolatiemateriaal en ondertapijt voor sportvloeren, grasmatten en speeltuinen

 

Matrassen
recyclen tot nieuwe grondstoffen

Wat doe je als je weet dat grondstoffen alleen maar schaarser worden en de aarde uitgeput raakt? Juist, inzetten op maximaal hergebruik met duurzame matrasrecycling. Dat is wat wij doen bij RetourMatras. Wij recyclen afgedankte matrassen tot nieuwe grondstoffen. Dankzij de RetourMatras-methode zorgen we ervoor dat matrassen niet in de verbrandingsoven verbranden, maar 100% gerecycled worden. Van de waardevolle grondstoffen worden nieuwe producten gemaakt. Op een zeer innovatieve en unieke manier breiden wij ons concept steeds verder uit.

Duurzame recycling van
afgedankte matrassen

Hergebruik grondstoffen
uit matrasrecycling

Losse matrassen of
per container

1,5 miljoen matrassen per jaar.

Op het gebied van recycling, hergebruik, CO2-reductie en innovatie is RetourMatras uitgegroeid tot een partij waarvoor ook vanuit het buitenland steeds meer interesse is. De RetourMatras-methode heeft ervoor gezorgd dat we in Nederland koploper zijn als het gaat om het duurzaam recyclen van matrassen. Alleen al in ons land worden 1,5 miljoen matrassen per jaar afgedankt en al dat materiaal maken we geschikt voor hergebruik. En om nog maar een getal te noemen, we zitten bijna aan een recyclingpercentage van 100%.

Retourmatras
in het nieuws.

Bij RetourMatras zien we ons dagelijks werk als een samenwerking. Een samenwerking met onze medewerkers, met klanten en leveranciers, met onze partners en natuurlijk ook met de media. Want steeds vaker zie je RetourMatras in het nieuws verschijnen en daar werken we graag aan mee. Vertellen over duurzame matrasrecycling vinden we niet alleen leuk maar ook nuttig. Want we creëren steeds meer bewustwording over het feit dat je afgedankte spullen niet moet zien als afval maar als een grondstof. Niet verbranden maar duurzaam recyclen is waar wij het verschil in maken.

Meer hierover lezen? Klik hier.

100% matras recycling.

Geïnteresseerd in het recyclen van matrassen?

Impressie RetourMatras.

Kijkje achter de schermen.