Bonded Foam

Productie van bonded foam

RetourMatras gaat een stap verder in de keten en maakt inhouse zelf producten van polyurethaan en latex (foam) dat vrijkomt bij het recyclen van een oude matras. Dit product noemen we bonded foam.

De voordelen

Materialen die vrijkomen tijdens het recycleproces worden nieuwe producten gemaakt. Met het zelf vervaardigen van bonded foam realiseert RetourMatras een besparing in kosten én CO2. In de fabriek in Alphen aan den Rijn wordt de productiefaciliteit direct aan de recyclelijn gekoppeld. Hierdoor hoeft het vrijgekomen foam niet meer gebaald en opgeslagen te worden. RetourMatras heeft een eigen distributiekanaal voor de afzet van bonded foam. Veelal verkoopt deze partij het materiaal direct aan de eindgebruiker, de consument. Transportafstanden worden hiermee tot een minimum beperkt.

Het proces om bonded foam te maken

Van de stroken foam die vrijkomen uit het matrasrecyclingproces worden vlokken gemaakt. Deze vlokken worden door middel van lucht verplaatst naar een silo voor opslag. Bij voldoende materiaal gaan de vlokken naar de mixer. Hier wordt een bindmiddel toegevoegd en eventueel een kleurstof om het bonded foam een eigen structuur en kleur te geven. Als de vlokken voldoende gemengd zijn met het bindmiddel vallen de vlokken op een transportband richting de cilinderpers.

Materiaal en dikte

De foamvlokken worden geperst op een densiteit variërend van 80 tot 300 kg/m3. Het bindmiddel activeert alleen bij vochtige omstandigheden en daarom wordt er een grote hoeveelheid stoom op 140 graden Celsius door de cilinder geblazen. Eventuele bacteriën worden op deze manier ook gelijk bestreden. Na het stomen wordt de cilinder variërend in hoogte van 1,5 tot 2,2 meter hoog ontmald en opgeslagen om te drogen. Na het drogen wordt de cilinder gepeeld op de gewenste dikte van 3 mm tot en met 30 mm.

Toepassing bonded foam

Door de variaties in densiteit, hoogte en dikte kan het product op verschillende manieren worden toegepast. Bonded foam wordt onder andere gebruikt als ondertapijt, akoestische isolatie en als shockpad onder sport- en kunstgrasvelden.

Circulair

Uniek in het circulaire proces van RetourMatras: een oude matras wordt direct verwerkt tot een nieuw product.